Čebelarski dom odpira vrata

Člani Čebelarskega društva Anton Žnideršič iz Ilirske Bistrice so si za svoje jubilejno stoto društveno leto zadali zahtevno nalogo. Radi bi uresničili svojo dolgoletno željo, da bi vendarle dobili svoj lasten društveni dom. Vse kaže, da bodo njihova želja izpolnjena še letos.

Šele pred pol leta so od občine dobili del stare mestne hiše Domladiševih  po domače pri Vencinovih,  v Levstikovi ulici v starem delu mesta. Prav tisti del, ki je od cele stavbe najbolj slikovit, saj se enonadstropni del v dveh lokih pne nad rečico Bistrico in daje že stoletje enkratno veduto temu delu mesta. Stavba je dragocena za domačo čebelarsko zgodovino, saj se je v njej rodila mati Antona Žnideršiča, katerega dom je v neposredni bližini. Žal je bila stavba vsaj nekaj desetletij slabo vzdrževana in je z zamakanjem, razpadlimi stenami in odpadlo fasado že dosti izgubila.  Marljivi čebelarji se niso ustrašili, še bolj so poprijeli za delo in v dobrih treh mesecih že skoraj povsem obnovili notranjost stavbe in jo prilagodili potrebam društva. V prvem nadstropju so uredili manjšo društveno dvorano, v pritličju pa ostale potrebne prostore od čajne kuhinje, sanitarij in delovnih prostorov. Obnovili so vsa okna, slikoviti balkon s stopniščem v prvo nadstropje in pridobili tudi že uporabno dovoljenje. Za popravilo zahtevne dekorativne fasade pa pričakujejo strokovno pomoč Zavoda za kulturno dediščino iz Nove Gorice.

V soboto, 28. julija letos so v povsem urejeni društveni učilnici društvenega doma, vendar z nepopolno opremo, že imeli prvi društveni sestanek in predavanje o zdravljenju čebel.
Srečanje so posvetili najprej predstavitvi opravljenega dela in društvenih načrtih do osrednje društvene proslave stoletnega jubileja, ki jo načrtujejo v mesecu oktobru.
Društveni predsednik Zorko Šabec se je ob poročilu o društveni dejavnosti, uspehih in nalogah iskreno zahvalil vsem članom društva in številnim sponzorjem, ki so z udarniškim delom in materialnimi vložki omogočili dosedanjo gradnjo doma. Prisotni so še posebej zaploskali skrbnemu delu društvenega blagajnika Lada Čeligoja za njegove marljivo delo. Zahvala je veljala tudi občini Ilirska Bistrica, ki je ob občinskem prazniku društvo nagradila z zlato občinsko plaketo za stoletno društveno delo! V tem letu se ilirsko-bistriški čebelarji spominjajo tudi 60-letnice smrti svojega velikega vzornika in rojaka Antona Žnideršiča, po katerem se tudi imenuje društvo ter 60-letnice obnovitve društva v leta 1947 s prvim predsednikom čebelarjem Antonom Možino s Topolca.

Osrednji del društvenega zborovanja pa je bil posvečen skrbi zdravljenja čebel ob koncu letošnjega poletja in v jeseni. Društveni zaslužni čebelar Franc Zadnik iz Kilovč je prisotnim predstavil svoje izkušnje pri zatiranju varoje z različnimi medicinskimi preparati, njihovi uspešnosti pa tudi možnosti nabave. Člani so postavili tudi zanimivo dilemo, kako naj društvo ukrepa, da bi vsi čebelarji, tako člani kot nečlani krati sledili zatiranju varoje, kar bi šele dalo učinkovite rezultate. Žal pa društvo nima potrebnega denarja, da bi zdravila razdelilo vsem čebelarjem in si jih mora vsak sam nabaviti in plačati. Neorganizirani čebelarji pa kot po navadi ostajajo izven društvenih naporov za zdravje čebeljih družin, kar za celovito skrb za zdravje čebel ni dobro.

Vojko Čeligoj
V Ilirski Bistrici, 29. julij 2007

2017-11-25T08:52:16+01:00