Franc Horvat, 1900 – 19772017-11-24T13:00:24+01:00

Franc Horvat, 1900 – 1977

V samostanu ubogih šolskih sester Dé Notre Dame v Trnovem je čebelaril Franc Horvat, samostanski duhovnik. Pričakovati bi bilo, da ima samostansko čebelarstvo dolgoletno tradicijo, saj naj bi čebelnjak oskrboval samostan z medom, voskom idr. Potrebe po medu ali sladilu so bile gotovo velike.

V samostanu so prebivale številne sestre, gojenke celo v internatski oskrbi. Tu je bila še podpora vzdrževanju cerkvenih potreb. In še posebej gledena navodilo avstrijskih šolskih oblasti, kako morajo podobne javne ustanove imeti svoj čebelnjak. Prav čebelnjak naj bi imel tudi vzgojno vlogo, saj naj bi se ljudstvo tu tudi naučilo čebelarjenja in se samo oskrbovalo z medom tudi kot najbolj dosegljivim in cenenim sladilom.

Po informacijah, je nastal čebelnjak v samostanu šele s prihodom samostanskega gospoda Franca Horvata. Čebelnjak, za okrog 10 panjev, je dal postaviti na samostanskem vrtu in v čebelarstvo uvajal tudi samostanske sestre.

Po njegovi smrti so za čebelnjak še skrbele nekatere sestre kot sestra Petra. Po smrti g. Horvata v samostanu niso imeli več čebel.

Franc Horvat